Rågbröd

 




Halvt på mommos vis, halvt efter ett recept i en bok om danska smörrebröd.

Jag steg upp kl. 05.00 som man ska, om man är en som jobbar på
bageri. Gjorde det grundligt denna gång: lyssnade först på poddar om
rågbröd. (medan de klippte gräsmattan utanför) 
Ungefär 2 timmar supersnabb svenska Jag hittade poddpratarna via Lantmännen.

Det är samma deg i alla rågbröd, de som kom sist ur ugnen blev bara lite mörkare. 

Så vad är skillnaden mellan ett smörrebröd och en smörgås?

Jag har Nordjobbat i Danmark, men missade några detaljer. Underst på tallriken placeras en skiva rågbröd, ovanpå alla pålägg, smör på brödskivan. Man äter med kniv och gaffel...Det var den grejen!

Remouladesåse...minns jag var lite vilsen då när en man kom in i butiken och hade bråttom: Han kunde inte förstå vad för en pige det var som inte visste vad remouladesåse är.

Om man till exempel vill äta smörrebröd med rödspätta så ska det vara den speciella majonäsblandningen överst. Enligt min smörrebröd bok då majonäs med Dijon-senap...

Men sedan är det att ta det med frihet: I köket med smörrebröden ska man inte vara för påläst om klassiker. Bort med måste och borde, för nu är vi i Danmark. Så lassa på med påläggen bara!

Det som var roligt också var att medan jag bakade, kom jag ihåg hur mommo och morfars syster gjorde. Det tog några minuter och jag blev inte lika snabb som de, och hade inte heller alla redskap de brukade ha för att ta ut hål eller göra mönster i bröden. 

Alltså jag har mommos redskap, men inte här i den lägenhet där jag nu bor. Hon hade till exempel olika sorters brödkavlar, släta och krusiga...

Ett minne av farfars brors fru dök också upp...

Rågbröd är bäst varma direkt ur ugnen med smör, så farfars svägerska brukade springa in på farfars gårdsplan för att hinna fram till köksbordet innan de kallnat...





Comments